EMK- Erőszakmentes Kommunikáció

A szükségletek kielégítésének mind az egyén, mind a környezet számára megnyugtató módon történő eszközeivel és módjával a Marshall Rosenberg nevével fémjelzett EMK, az erőszakmentes kommunikáció foglalkozik. Használják még Együttműködő, vagy Együttérző kommunikáció néven is. Az eredeti nyelven Nonviolent Communication, a rövidítése NVC.
Célja olyan minőségi kapcsolatok kialakítása és fenntartása, ahol mindegyik fél szükségletei kielégülnek.
Néhány gondolat az EMK szemléletéről:
- Azoknak szól, akik szeretnének jobban kiállni a saját szükségleteikért, anélkül, hogy másokat elnyomnának, vagy szeretnék jobban figyelembe venni mások szükségleteit anélkül, hogy a sajátjukat mellőznék.

- „A másik ember elítélése nem más, mint saját kielégítetlen szükségleteink tragikus kifejeződése.” Azért tragikus, mert minimálisra csökkenti az esélyt arra, hogy végül kielégíthessük szükségleteinket. Amikor valaki elítélő jelzőt, vagy minősítést hall magáról, elutasítást érezhet és személyiségétől függően vagy visszatámad, elmondja, hogy szerinte a másik milyen és milyennek kellene lennie, vagy pedig elszégyelli magát és bűntudatból megcsinálja, aminek elmulasztása miatt rászóltak. Mindkét esetben nagy árat fizetünk a későbbiekben a vágyott harmónia kialakításáért, mert a szégyenből vagy bűntudatból teljesített feladat - nem mindig felismert- indulatot generálhat, ami csak a későbbi tettekben fedezhető fel. Így válnak a számonkérésekre mindent megígérő emberekből, időpontokat nem tartó, rendszeresen elkéső, megbeszélteket elfelejtő, kerülő úton sérelmet kiegyenlítő emberek. A szaknyelv passzív agressziónak nevezi ezt a működést.

- Kérés és követelés megkülönböztetése. Honnan lehet megtudni, hogy egy beszélgetés során kérnek vagy követelnek tőlünk? Figyeljük meg, mit tesz a beszélő, ha nemet mondanak neki. Ha ilyenkor kritika vagy valamilyen jelző, elítélés következik, akkor valójában követelést fogalmaztak meg. A bűntudatkeltés is követelést jelez.
Akkor hangzik el valódi kérés, ha utána a kérdező hajlandó együtt érezni, megérti, miért nem teljesítik a kérését, anélkül hogy kritizálna vagy elítélné a viselkedést. Amikor azt halljuk: „Te még erre sem vagy képes, én pedig hányszor segítettem neked!” tudhatjuk, hogy korábban követelés hangzott el.

- Az ítéletmentességet és egymás tiszteletben tartását, az EMK szótárában zsiráf nyelvnek hívják, míg a kritikus, elítélő, másikat hibáztató kommunikációt sakál nyelvnek.

 

 

 

 

 

 

 

 


Aktuális

Gestalt Asztrológia Tanfolyam Szlovákiában,

Nagymegyeren, 20km-re Győrtől

Minden hónap utolsó vasárnapján

09.30-17.30

Még van lehetőség van csatlakozni a csoprthoz,
asztrológia alapismeretekkel rendelkezők

jelentkezését várom levélben, vagy

telefonon: 0630-95-105-88.
Kiscsoportos intenzív képzés,
sok gyakorlással.

 


 

Oldal nyomtatása, küldése

Facebook

Kulcsszavak a weblapon